Hem / Nyheter / Föreningsmedlemmar medförfattare i alla större handböcker om BBR 19

2011.11.23

Medlemmar i Sveriges Brandkonsultförening visar framfötterna som författare i samtliga större handböcker som kommer ut i samband med de nya byggreglerna 2012.

Nya BBR innehåller en rad nyheter. Allt ifrån upplägget med en tydligare gränsdragning mellan förenklad och analytisk dimensionering till ändrade detaljregler och verksamhetsklasser. Även om författarna av de nya reglerna på Boverket försöker vara tydliga samt hänvisar till konsekvensbeskrivningen, uppstår ända en rad frågor om hur de nya reglerna ska tolkas och tillämpas i olika fall.

Sedan tidigare finns det tre större handböcker inom området som försöker ge svar på hur reglerna kan tolkas. Dessa är Byggvägledning Brand (Byggtjänst), Brandskyddshandboken (LTH och Brandskyddslaget) samt Brandskydd i Boverkets byggregler BBR (Brandskyddsföreningen).

Byggvägledning Brand
Byggvägledningen är omarbetad utifrån de nya reglerna i BBR. Fortfarande är målet med handboksserien att den ska underlätta tillämpningen av föreskrifterna i BBR och om möjligt förklara bakgrunden till dessa och på så sätt inspirera till läsningar som uppfyller funktionskraven.

Vägledningstexten är de enskilda författarnas kommentarer till den praktiska tillämpningen av BBR och andra berörda författningar. Vägledningstexten kan ge exempel på tekniska lösningar eller metoder eller hänvisa till tekniska läsningar i standarder mm. Författare är ett urval av experter från Brandskyddslaget med Tomas Fagergren som redaktör.

Brandskyddshandboken
Brandskyddshandboken är en helt ny handbok. Förutom vägledning och tolkningar utifrån brandskydd i BBR 19 och EKS, innehåller Brandskyddshandboken bland annat brandskydd i byggprocessen, förvaltningsbrandskydd, brandskyddsstatistik, bakgrundsteorier om brand- och utrymningsförlopp.

Brandskyddshandboken innehåller dessutom ett flertal konkreta exempel på brandskydd för olika verksamheter och byggnader.

Som bonus finns ett antal ”Verifierat Förenklat Alternativ”, VFA, där man utifrån beräkningar och analyser visar att man uppfyller föreskrifter i BBR på annat sätt än de allmänna råden i BBR.

LTH Brandteknik och Riskhantering, Bengt Dahlgren AB och Brandskyddslaget AB är huvudmän för Brandskyddshandboken.

20 olika författare med unik expertkompetens inom delområden i brandskydd har skrivit och bildsatt handboken. Staffan Bengtson på Brandskyddslaget, Per-Anders Marberg på Bengt Dahlgren samt Håkan Frantzich och Robert Jönsson LTH har stått för redaktionsarbetet med Brandskyddshandboken.

Brandskydd i Boverkets byggregler BBR
SBFs Handbok ”Brandskydd i Boverkets byggregler BBR 19”, behandlar föreskrifterna och de allmänna råden i BBR. Boverkets regler för bärverk kommenteras också. Boken är ett stöd och hjälpmedel vid kursaktiviteter och för självstudier inom området brandskydd.

Handboken fungerar som ett hjälpmedel vid projektering av enklare byggnader och lokaler utförda med förenklad dimensionering. Innehållet utgår från föreskrifter, allmänna råd, kommentarer i Boverkets konsekvensutredning samt beprövade lösningar.
I boken presenteras förtydliganden, förklaringar och fördjupningar av föreskrifterna och de allmänna råden. Till texterna finns enklare illustrationer.

Målgruppen är byggherrar, arkitekter, byggnadsingenjörer, brandbefäl och fastighetsägare.

Kjell Fallqvist och Anders Klippberg, Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB, har skrivit handboken. Avsnittet om Bärverk har redigerats av Oscar Löfgren Ferraz, Brandkonsulten AB. Björn Björkman, SBF har svarat för manus till avsnitt 5:4.