Hem / Nyheter / Erfarenheter från Jönköping: Lita inte på nätanslutna brandvarnare

2011.03.15

– Många tror att en nätansluten brandvarnare är lösningen när det gäller att ordna en driftsäker brandvarnare. Så är det inte. Det konstaterar brandingenjör Samuel Nyström från räddningstjänsten i Jönköping. Kommunen har många, både nyproducerade och renoverade, bostäder med nätanslutna brandvarnare installerade, och funktionen är minst sagt varierande. Det är ofta batteriback-upen som inte är tillräckligt bra.

Samuel NyströmBoverket kom med kravet på brandvarnare i bostäder 1998. Och i Jönköping var man tidig med att förmå fastighetsägare att installera nätanslutna brandvarnare i samband med detta. Kravet var batteri-brandvarnare, men i Jönköping ville man gå ett steg längre och valde i flera fall nätanslutna brandvarnare. Det är många bostäder som byggts där sedan de nya kraven kom och det är många brandvarnare som nätanslutits, även i äldre kommunala fastigheter i samband med stambyten m m.

Stor kvalitetsskillnad
– Vi har upptäckt att det är stor skillnad på dessa nätanslutna brandvarnare, trots att de alla fyller den uppsatta standarden. Fastighetsägare har hört av sig till oss och klagat för att det har varit problem med att hålla dem i drift. Hyresgästerna hör av sig till fastighetsägaren om att om att brandvarnaren piper, hyresgäster har blivit väckta och inte fått tyst på sin brandvarnare. Det har ofta slutat med att de ryckt ned hela brandvarnaren, berättar Samuel Nyström.

Falsk trygghet
En nätansluten brandvarnare har normalt en batteriback-up. Det är ofta den funktionen som har olika kvalitet. Ofta har brandvarnaren ett vanligt 9 voltsbatteri eller litium-batteri. Dessa har slutat fungera, ibland redan efter ca 2 år. Då måste dessa bytas. Och det är det inte alla hyresgäster som gör. I andra fastigheter fungerar det fortfarande perfekt och med minimala problem efter mer än 10 år. Erfarenheterna tyder på att det är stor variation på kvaliteten på det som installerats.

– Plötsligt är det samma problem med vissa av dessa nätanslutna brandvarnare som med batteridrivna. Jag anser att detta är en standard- och teknikutvecklingsfråga,  eftersom alla installerade nätanslutna brandvarnare fyller standarden och ändå, i vissa fall, är riktigt dåliga, konstaterar Samuel.

– Vi var många som trodde att lösningen med nätanslutna brandvarnare var den ultimata lösningen och levde länge trygga i den förvissningen. Nu har vi märkt hur mycket krångel och problem det kan bli, och hur fel vi hade, säger Samuel Nyström.